Počele obuke za nezaposlene u projektu „Znanje svima“

Počele obuke za nezaposlene u projektu „Znanje svima“Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama primio je prve polaznike obuka u okviru projekta „Znanje svima“. Pedeset nezaposlenih iz različitih delova Vojvodine koji su odlučili da se prekvalifikuju ili doškoluju potpisali su ugovore o saradnji sa predstavnicima Stručne službe za realizaciju programa privrednog razvoja AP Vojvodine, institucije koja je nosilac projekta. Istog dana otpočeo je teorijski deo predavanja u obukama za kuvare, pekare, poslastičare, za marketing, menadžment i poslovanje u turizmu, kao i za preduzetništvo i inovacije.

Partnerske ustanove i organizacije koje učestvuju u realizaciji projekta „Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština – Znanje svima“ su Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, Zavod za ravnopravnost polova i udruženja žena „Vrdničanka“ iz Vrdnika, „Kolevka Bačke“ iz Bača i „Slovenka“ iz Gložana. Finansijsku pomoć u realizaciji pružile su Evropska unija i Austrijska agencija za razvoj.

Počele obuke za nezaposlene u projektu „Znanje svima“Polaznike su u prostorijama Edukativnog centra pozdravili direktorka Stručne službe, Dijana Benka-Rosić, direktor Edukativnog centra Budislav Medurić i direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje Nebojša Kukić. Oni su nezaposlene upoznali sa osnovnim ciljevima projekta, i mogućnostima koje obuke pružaju u kontekstu doškolovavanja i prekvalifikacije.

Jedan od polaznika, Darijan Mikičić iz Pančeva, ima 26 godina. Diplomac je Fakulteta primenjenih umetnosti, no bez obzira na svoju profesiju, odlučio je da postane kuvar.

- Jako je teško naći posao, a preko prijatelja sam saznao da postoji opcija da se ljudi prekvalifikuju preko Biroa za nezaposlene. Inforisao sam se o obukama i odlučio da izaberem obuku za kuvare jer mi je kuvanje strast, time se bavim od malena pošto sam jedinac pa sam stalno kuvao sam. Pored ovoga, tromesečni boravak u Edukativnom centru mi je super prilika da budem samostalan. Umetnička zanimanja su takva da se jako teško dolazi do posla u profesiji, a nadam se da ću posle ovoga ipak lakše pronaći zaposlenje – kaže Mikičić.

Dušan Mladenović iz Pančeva objašnjava da je završio Višu školu za informatiku i statistiku, a već četiri godine je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Počele obuke za nezaposlene u projektu „Znanje svima“ – Kad god sam konkurisao video sam da poslodavcima ne trebaju stariji ljudi. Čim vide da je stariji čovek od 50 godina ni ne gledaju CV i ne odgovaraju. Prijatelj mi je rekao da u pekari mogu da zaradim 40 do 50 hiljada dinara, što je jedna sasvim normalna plata od koje može da se živi. Išao sam da se prijavim na Biro i slučajno sam čuo za ove obuke, informisao sam se, prijavio se i izabrali su me. Odgovara mi i što može dodatno da se uči jezik, a video sam na sajtu da ima kurs i za knjigovođe, pa sam razmišljamo ako mogu, i to da pohađam pa da imam dve diplome i radim dva posla. Tri meseca ću boraviti ovde, a slobodno vreme iskoristiću da naučim što više – kaže Mladenović.

Slavica Tejin iz Vršca ima 37 godina, a za obuke je saznala na individualnom razgovoru sa svojim konsultantom iz Nacionalne službe za zapošljavanje. Po zanimanju je izrađivač hemijskih proizvoda, završila je Srednju hemijsku školu.

- Duže vreme sam bez posla, jer se do posla jako teško dolazi. Otud  sam odlučila da pohađam obuku za polsastičare, kako bih usavršila svoje znanje, a već imam radno iskustvo kao kuvarica pa sam htela i ovo da probam da imam iskustva u različitim profilima obrade hrane. Očekujem da proširim svoje znanje, naravno, da nađem posao ali i lepo druženje s drugim polaznicima obuka – dodaje Tejin.

Ovih pedeset polaznika predstavljaju prvu grupu nezaposlenih, koji će teorijski i praktični deo nastave pohađati u Edukativnom centru. Projektom je predviđeno da još 240 nezaposlenih u narednim mesecima prođe kroz iste obuke, koje će biti snimane, a nakon toga će priručnici, audio i video materijali biti dostupni na internet stranici projekta www.znanjesvima.rs, odnosno na platformi za učenje na daljinu. Tokom projekta, obuke će kroz sistem za učenje na daljinu pohađati još 300 nezaposlenih lica, a nakon završetka projekta, ovaj sistem biće dostupan i besplatan za sva nezaposlena lica.


Novi Sad, 17. mart 2014.

Подели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone