Учесници обука у пројекту „Знање свима“ упознати с могућностима запошљавања и самозапошљавања

Учесници обука у пројекту „Знање свима“ упознати с могућностима запошљавања и самозапошљавањаУчесници обука у пројекту „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“ данас су упознати с могућностима запошљавања и самозапошљавања, о којима је у Едукатином центру говорио директор покрајинске филијале Националне службе за запошљавање Небојша Кукић. Презентацији су присуствовали директорка институције која је носилац пројекта – Стручне службе за реализацију програма привредног развоја АП Војводине, Дијана Бенка-Росић и директор Едукативног центра, Будислав Медурић.

– Оно што научите током ова три месеца обука, покушаћемо да ставимо у функцију решавања за вас најважнијег питања – питања запослења – истакао је Кукић и присутним полазницима представио начине запошљавања, односно самозапошљавања.

Како је објаснио, незапослени ће по завршетку обука моћи да се определе за неки од начина стицања запослења.

Прва опција је самозапошљавање и у овој варијанти полазник би покренуо самосталну делатност или радњу, а партнерска институција – Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова пружио би му могућност да конкурише за добијање подстицајних средстава за ту предузетничку делатност у износу од 160 хиљада динара. Једна од обавеза коју особа мора да испуни јесте да овај приватни бизнис одржава најмање годину дана.

Учесници обука у пројекту „Знање свима“ упознати с могућностима запошљавања и самозапошљавањаДруга опција је да послодавац у радни однос на одређено време прими незапосленог који је завршио обуку. Ова опција не подразумева стимулативна средства, а запослени се прима на неку врсту пробног рада. Трећа опција је да послодавац конкурише за добијање стимулативних средстава Покрајинског секретаријата у износу од 130 хиљада динара за лица испод 50 година, односно 150 хиљада динара за запошљавање лица изнад ове доби. У овом случају, послодавац би био у обавези да запосленог држи у радном односу најмање две године од момента добијања стимулативних средстава.

– Послодавци могу бити ваши пријатељи, познаници или родбина, сви који би желели да вам помогну у проналажењу запослења. Ми, из Националне службе за запошљавање, покушаћемо да пронађемо послодавце из ваших средина, који би били вољни да вас приме у радни однос на један од ова два начина – додао је Кукић.

На презентацији је било речи и о томе да ће Покрајинска служба за запошљавање, у сарадњи са носиоцем пројекта Стручном службом за реализацију програма привредног развоја АП Војводине, Покрајинским секретаријатом и Едукативним центром организовати сусрет послодаваца и полазника обука.

– Послодаваци би посетили Едукативни центар и на лицу места би се уверили у озбиљност пројекта, те стекли увид у ангажман полазника. Надамо се да ће на дан доделе сертификата о завршеним обукама, овде бити послодавци који ће у рукама држати уговоре  о запослењу – рекао је Кукић.

Истакнута је и могућност додатних обука уз оне које полазници већ похађају, пре свега могућност похађања обуке из предузетништва и иновација за оне који су заинтересовани за отварање сопствене предузетничке радње. У оквиру ових обука полазници би се упознали са правним прописима, замкама и изазовима који их очекују, као и са израдом бизнис плана. По завршетку обука имали би могућност попуњавања бизнис плана и аплицирања за средства преко филијале НСЗ-а у својим местима.

Полазници су на крају презентације добили анкетне листове које треба да попуне до 1. маја, како би се видело које су им преференције.

Нови Сад, 11. април 2014.