Учесници обука у пројекту „Знање свима“ упознати с могућностима запошљавања и самозапошљавања

Учесници обука у пројекту „Знање свима“ упознати с могућностима запошљавања и самозапошљавањаУчесници обука у пројекту „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“ данас су упознати с могућностима запошљавања и самозапошљавања, о којима је у Едукатином центру говорио директор покрајинске филијале Националне службе за запошљавање Небојша Кукић. Презентацији су присуствовали директорка институције која је носилац пројекта – Стручне службе за реализацију програма привредног развоја АП Војводине, Дијана Бенка-Росић и директор Едукативног центра, Будислав Медурић.

- Оно што научите током ова три месеца обука, покушаћемо да ставимо у функцију решавања за вас најважнијег питања – питања запослења – истакао је Кукић и присутним полазницима представио начине запошљавања, односно самозапошљавања.

Како је објаснио, незапослени ће по завршетку обука моћи да се определе за неки од начина стицања запослења.

Прва опција је самозапошљавање и у овој варијанти полазник би покренуо самосталну делатност или радњу, а партнерска институција – Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова пружио би му могућност да конкурише за добијање подстицајних средстава за ту предузетничку делатност у износу од 160 хиљада динара. Једна од обавеза коју особа мора да испуни јесте да овај приватни бизнис одржава најмање годину дана.

Учесници обука у пројекту „Знање свима“ упознати с могућностима запошљавања и самозапошљавањаДруга опција је да послодавац у радни однос на одређено време прими незапосленог који је завршио обуку. Ова опција не подразумева стимулативна средства, а запослени се прима на неку врсту пробног рада. Трећа опција је да послодавац конкурише за добијање стимулативних средстава Покрајинског секретаријата у износу од 130 хиљада динара за лица испод 50 година, односно 150 хиљада динара за запошљавање лица изнад ове доби. У овом случају, послодавац би био у обавези да запосленог држи у радном односу најмање две године од момента добијања стимулативних средстава.

- Послодавци могу бити ваши пријатељи, познаници или родбина, сви који би желели да вам помогну у проналажењу запослења. Ми, из Националне службе за запошљавање, покушаћемо да пронађемо послодавце из ваших средина, који би били вољни да вас приме у радни однос на један од ова два начина – додао је Кукић.

На презентацији је било речи и о томе да ће Покрајинска служба за запошљавање, у сарадњи са носиоцем пројекта Стручном службом за реализацију програма привредног развоја АП Војводине, Покрајинским секретаријатом и Едукативним центром организовати сусрет послодаваца и полазника обука.

- Послодаваци би посетили Едукативни центар и на лицу места би се уверили у озбиљност пројекта, те стекли увид у ангажман полазника. Надамо се да ће на дан доделе сертификата о завршеним обукама, овде бити послодавци који ће у рукама држати уговоре  о запослењу – рекао је Кукић.

Истакнута је и могућност додатних обука уз оне које полазници већ похађају, пре свега могућност похађања обуке из предузетништва и иновација за оне који су заинтересовани за отварање сопствене предузетничке радње. У оквиру ових обука полазници би се упознали са правним прописима, замкама и изазовима који их очекују, као и са израдом бизнис плана. По завршетку обука имали би могућност попуњавања бизнис плана и аплицирања за средства преко филијале НСЗ-а у својим местима.

Полазници су на крају презентације добили анкетне листове које треба да попуне до 1. маја, како би се видело које су им преференције.

Нови Сад, 11. април 2014.

Подели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone