Učesnici obuka u projektu „Znanje svima“ upoznati s mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja

Učesnici obuka u projektu „Znanje svima“ upoznati s mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanjaUčesnici obuka u projektu „Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština – Znanje svima“ danas su upoznati s mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja, o kojima je u Edukatinom centru govorio direktor pokrajinske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Nebojša Kukić. Prezentaciji su prisustvovali direktorka institucije koja je nosilac projekta – Stručne službe za realizaciju programa privrednog razvoja AP Vojvodine, Dijana Benka-Rosić i direktor Edukativnog centra, Budislav Medurić.

- Ono što naučite tokom ova tri meseca obuka, pokušaćemo da stavimo u funkciju rešavanja za vas najvažnijeg pitanja – pitanja zaposlenja – istakao je Kukić i prisutnim polaznicima predstavio načine zapošljavanja, odnosno samozapošljavanja.

Kako je objasnio, nezaposleni će po završetku obuka moći da se opredele za neki od načina sticanja zaposlenja.

Prva opcija je samozapošljavanje i u ovoj varijanti polaznik bi pokrenuo samostalnu delatnost ili radnju, a partnerska institucija – Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova pružio bi mu mogućnost da konkuriše za dobijanje podsticajnih sredstava za tu preduzetničku delatnost u iznosu od 160 hiljada dinara. Jedna od obaveza koju osoba mora da ispuni jeste da ovaj privatni biznis održava najmanje godinu dana.

Učesnici obuka u projektu „Znanje svima“ upoznati s mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanjaDruga opcija je da poslodavac u radni odnos na određeno vreme primi nezaposlenog koji je završio obuku. Ova opcija ne podrazumeva stimulativna sredstva, a zaposleni se prima na neku vrstu probnog rada. Treća opcija je da poslodavac konkuriše za dobijanje stimulativnih sredstava Pokrajinskog sekretarijata u iznosu od 130 hiljada dinara za lica ispod 50 godina, odnosno 150 hiljada dinara za zapošljavanje lica iznad ove dobi. U ovom slučaju, poslodavac bi bio u obavezi da zaposlenog drži u radnom odnosu najmanje dve godine od momenta dobijanja stimulativnih sredstava.

- Poslodavci mogu biti vaši prijatelji, poznanici ili rodbina, svi koji bi želeli da vam pomognu u pronalaženju zaposlenja. Mi, iz Nacionalne službe za zapošljavanje, pokušaćemo da pronađemo poslodavce iz vaših sredina, koji bi bili voljni da vas prime u radni odnos na jedan od ova dva načina – dodao je Kukić.

Na prezentaciji je bilo reči i o tome da će Pokrajinska služba za zapošljavanje, u saradnji sa nosiocem projekta Stručnom službom za realizaciju programa privrednog razvoja AP Vojvodine, Pokrajinskim sekretarijatom i Edukativnim centrom organizovati susret poslodavaca i polaznika obuka.

- Poslodavaci bi posetili Edukativni centar i na licu mesta bi se uverili u ozbiljnost projekta, te stekli uvid u angažman polaznika. Nadamo se da će na dan dodele sertifikata o završenim obukama, ovde biti poslodavci koji će u rukama držati ugovore  o zaposlenju – rekao je Kukić.

Istaknuta je i mogućnost dodatnih obuka uz one koje polaznici već pohađaju, pre svega mogućnost pohađanja obuke iz preduzetništva i inovacija za one koji su zainteresovani za otvaranje sopstvene preduzetničke radnje. U okviru ovih obuka polaznici bi se upoznali sa pravnim propisima, zamkama i izazovima koji ih očekuju, kao i sa izradom biznis plana. Po završetku obuka imali bi mogućnost popunjavanja biznis plana i apliciranja za sredstva preko filijale NSZ-a u svojim mestima.

Polaznici su na kraju prezentacije dobili anketne listove koje treba da popune do 1. maja, kako bi se videlo koje su im preferencije.

Novi Sad, 11. april 2014.

Подели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone