Уз бизнис план лакше до сопственог посла

17.04. Уз бизнис план лакше до сопственог послаДруги циклус обука за предузетништво и иновације у оквиру пројекта „Знање свима“ завршен је данас, а сертификате о завршеној обуци добило је 12 полазника.

Занимљиво је да је велики број полазника заинтересован за отварање сопствене предузетничке радње, а како каже предавачица Љубица Месарош, најбитније је да су након обука незапослени ослобођени страха од бизнис плана. Она додаје да има дугогодишње искуство у предузетништву и да се трудила да полазнике упозна са свим изазовима и препрекама које их чекају када одлуче да покрену сопствени посао.

– Више од половине полазника дође на обуку имајући идеју о послу. Ми потом заједно, током две недеље, радимо на тим конкретним идејама и пролазимо кроз све елементе бизнис плана. Идеје су свуда око нас, а за полазнике је важно да препознају и развију идеју кроз бизнис план, да сагледају све елементе који утичу на бизнис  и што је најважније, науче како да пласирају свој  производ или услугу – каже Љубица Месарош.

Она напомиње да је, пре покретања посла, битно урадити истраживање тржишта, јер управо тржиште вреднује пословну идеју, а, како каже, идеје се налазе свуда око нас, само их треба препознати.

Полазници су током двонедељног курса учили о изради бизнис плана, о маркетиншком концепту понуде робе или услуге, као и о новој психологији продаје, односно о вештинама продаје. Посебна пажња посвећена је и правном аспекту покретања бизниса.

Једна од полазница, Татјана Радаковић, каже да је ова обука била врло корисна, пре свега у смислу пружања подршке и подстицаја развоја њене идеје за бизнис.

– За курс предузетништва сам сазнала преко интернета, а пошто већ дуже време безуспешно тражим посао, одлучила сам да се пријавим за ову обуку, мислећи да би ми могла бити од велике користи у покретању сопственог бизниса као и у развијању предузетничког духа и начина размишљања. Пошто сам креативна особа и волим да се бавим наил арт-ом, у међувремену сам завршила курс неге, изливања и надоградње ноктију и почела сам да размишљам о отварању сопственог салона за негу и украшавање ноктију. На обуци сам нучила да сагледам постојећу идеју сопственог посла из више углова, да је надограђујем и развијам, као и да сама урадим бизнис план – објашњава Татјана, по професији економиста за робни промет, финансије и банкарство.

Нови Сад, 17. април 2014.