Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“

Prekvalifikacijom ubrzali put ka zaposlenju

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Sertifikati za uspešno završene obuke danas su dodeljeni nezaposlenima iz Vojvodine koji su učestvovali u projektu Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština „Znanje svima“ i kroz obuke se prekvalifikovali u deficitarna zanimanja te samim tim povećali šanse za zapošljavanje. Sertifikati su dodeljeni polaznicima obuka za kuvare, pekare i poslastičare i polaznicima obuka za izradu suvenira i rukotvorina. Dodela sertifikata održana je u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, gde se obuke realizuju, a prisutnima se obratio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Aleksandar Vulin.

- Cela Srbija je naučila da čeka i da uvek neko drugi bude kriv zbog toga što nema posla. Vi niste čekali, nego ste iskoračili da svoj život promenite. Vi ste uzeli sudbinu u svoje ruke i rekli: “Ja mogu”. Na državi je da vam omogući da se dokvalifikujete i prekvalifikujete, da to interesovanje koje ste pokazali ne bude neiskorišteno. Mi i Nacionalna služba za zapošljavanje često raspisujemo različite konkurse i pozive za prekvalifikacije, no veoma retko dobijemo ne samo potreban nego dovoljan broj onih koji bi želeli da nešto nauče i pokušaju da promene svoj život. Vi ste na svom primeru pokazali da kada uzmete svoju sudbinu u svoje ruke onda sve ima smisla. Vama je šansa pružena i vi ste šansu iskoristili, a ja bih voleo da vaš primer slede drugi – rekao je Vulin.

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, dodao je da mu je zadovoljstvo što svakih nekoliko meseci iz Edukativnog centra isprati novu generaciju onih koji su sami krenuli da rešavaju problem nezaposlenosti za razliku od velikog broja onih koji su godinama na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i ne koriste pružene šanse za obučavanje i prekvalifikaciju u deficitarna zanimanja.

- Drago mi je i da smo u prilici da prezentujemo potencijale Edukativnog centra, jedinstvenog i jedinog na Balkanu.Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“ Otvoren je 2012. godine kroz saradnju pokrajinske Vlade, Austrijske agencije za razvoj i uz pomoć fondova Evropske unije. Otvaranjem centra ispunili smo jedan od osnovnih uslova evropske agende zapošljavanja, a to je da smo akcenat stavili na obuke, prekvalifikacije, dokvalifikacije i procese lakšeg zapošljavanja. Ovaj objekat treba da bude putokaz da se i u drugim gradovima naše države otvore slični centri za obuku nezaposlenih lica – rekao je Vasin.

Pozdravni govor održao je i menadžer projekta, predstavnik Austrijske agencije za razvoj, Biroa za implementaciju EU projekata pri Austrijskoj ambasadi u Beogradu, Klaus Kaper koji je čestitao polaznicima na uspešno završenim obukama i izrazio zadovoljstvo što se ovaj projekat uspešno realizuje u Edukativnom centru, upravo zbog činjenice da je u njegovoj izgradnji takođe učestvovala Austrijska agencija za razvoj.

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Direktorka Stručne službe za realizaciju Programa privrednog razvoja AP Vojvodine, Dijana Benka-Rosić navela je da je pored obuka u Edukativnom centru, bitan deo projekta i postavljanje sistema za učenje na daljinu koji će nezaposleni moći da koriste preko internet stranice projekta znanjesvima.rs.

- Sva predavanja u Edukativnom centru snimljena su kako bi, uz priručnike u elektronskoj formi, bila postavljena na platformu za učenje na daljinu. Učenje na daljinu savremena je metoda učenja, koja pre svega omogućava Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“nezaposlenima da uz minimalne troškove dobiju potrebna znanja i veštine. Sistem za učenje na daljinu biće besplatan i dostupan svima koji poznaju osnove rada na računaru i imaju internet konekciju – objasnila je Rosić.

Ona je dodala da je do sada sertifikate dobilo 180 polaznika. Od tog broja, danas je uručeno 80 sertifikata, a po prvi put su dodeljeni polaznicima obuka za izradu suvenira i rukotvorina. U Edukativnom centru mogla se pogledati izložba njihovih radova, a ove obuke pomoći će im da svoju kreativnost iskoristite za sopstveno zapošljavanje.

Direktor Edukativnog centra, Budislav Medurić ukratko je predstavio rad ove ustanove i istakao da je, od osnivanja, kroz obuke u Edukativnom centru prošlo oko tri hiljade nazaposlenih osoba.

- Pozivam sve one koji su prošli kroz obuke da motivišu druge nezaposlene da se aktivno interesuju za obuke, bilo u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ili na internet stranici Edukativnog centra. A mi ćemo im pomoći i da nađu poslodavce – rekao je Medurić.

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Nakon dodele sertifikata, polaznici su bili u prilici da na licu mesta razgovaraju sa poslodavcima iz Vojvodine o mogućnostima zapošljavanja. Susret poslodavaca i polaznika je nova aktivnost, koja pre projekta „Znanje svima“ nije na taj način organizovana u Edukativnom centru. Današnji susret je treći po redu, a kako je istakla Dijana Benka – Rosić, poslodavci su veoma zainteresovani za ovakav način traženja radnika. Priređena je i degustacija jela, peciva i kolača koje su napravili polaznici kao i prezentacija suvenira i rukotvorina nastalih na obukama.

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština „Znanje svima“ sprovodi se na teritoriji Vojvodine s ciljem da se doprinese smanjenju nezaposlenosti odnosno da se povećaju mogućnosti zaposlenja u oblastima turizma, obrade hrane i zanata i rukotvorima. Pored ovoga, cilj je i da se omogući besplatno sticanje znanja kako bi se smanjile razlike između potreba tržišta rada i dostupne radne snage.

Obuke obuhvataju veštine i znanja u oblastima koje su prepoznate kao deficitarne u turizmu – rukotvorine i izrada suvenira, obrada hrane i pripremanje specijaliteta vojvođanske kuhinje, marketing, menadžment i poslovanje u turizmu, strani jezici i preduzetništvo i inovacije.

Projekat „Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština – Znanje svima“ finansijski su podržale Evropska unija i Austrijska agencija za razvoj.

Подели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone