Уз бесплатне обуке преко интернета, лакше до радног места

Уз бесплатне обуке преко интернета, лакше до радног местаНезапослени из целе Војводине моћи ће од сада бесплатно да се дошколују и преквалификују преко интернета, путем система за учење на даљину, који је постављен са интернет страницу пројекта „Знање свима“ www.znanjesvima.rs, речено је данас на конференцији за медије која је одржана у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама.

Директорка носиоца пројекта – Службе за реализацију програма развоја АП Војводине Дијана Бенка – Росић истакла је да је у протеклих годину дана обуке у Едукативном центру похађало 344 незапослене особе из Војводине.

Уз бесплатне обуке преко интернета, лакше до радног места- Од тог броја, двадесет два полазника отворила су предузетничке радње, уз помоћ подстицајних средстава Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, а према подацима Националне службе за запошљавање, 102 особе након обуке су пронашле запослење. Како су обуке у Едукативном центру завршене, незапослени ће од сада моћи да их прате преко система за учење на даљину. Пратећи неколико једноставних корака, они ће моћи да се региструју на сајту www.znanjesvima.rs и тако користе систем за учење на даљину, који обухвата снимке обука и приручнике у елекронској форми. Након одслушаних предавања преко интернета, незапослени ће имати могућност да полажу тест у Едукативном центру и тако стекну сертификат о успешно завршеној обуци – истакла је Росић.

Уз бесплатне обуке преко интернета, лакше до радног местаСистем за учење на даљину један је од главних циљева пројекта „Знање свима“, а могу да га користе незапослени који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, без обзира на пол, године, ниво образовања и место боравка. Потребно је само имати интернет конекцију и основно познавање рада на рачунару.

Истом приликом додељени су сертификати последњој групи незапослених који су у оквиру пројекта „Знање свима“ похађали обуке за немачки и енглески језик, за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму, те обуке за предузетништво и иновације.

Директор Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Будислав Медурић истакао је задовољство што је ова установа у могућности да пружи сву потребну инфраструктуру за споровођење обука за незапослене, а директор Покрајинске службе за запошљавање Небојша Кукић честитао је полазницима и позвао све оне који се до сада нису одлучили за обуке, да се информишу у својим филијалама, похађају обуке и тиме повећају своје шансе за запослење.

Уз бесплатне обуке преко интернета, лакше до радног местаПројекат „Знање свима“ незапосленима из Војводине пружа прилику да на конкретан и ефикасан начин утичу на егзистенцијално питање свог запослења. Усмерен на дошколовавање и преквалификацију, кроз обуке пружа не само теоријско већ и практично знање, чиме повећавава шансе за запошљавање те мотивише оне који су годинама без посла да се покрену и учине конкретне кораке у проналажењу посла или покретању сопственог бизниса.

Поред Едукативног центра, партнерске институције у пројекту „Знање свима“ су и Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Завод за равноправност полова и удружења жена „Врдничанка“ из Врдника, „Колевка Бачке“ из Бача и „Словенка“ из Гложана.

Пројекат „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“ финансијски су подржале Европска унија и Аустријска агенција за развој.

Детаљне информације о пројекту налазе се на интернет страници www.znanjesvima.rs.

Нови Сад, 26. фебруар 2015.

Подели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone