Polaznicima obuka u projektu „Znanje svima“ po treći put dodeljeni sertifikati

Polaznicima obuka u projektu „Znanje svima“ po teći put dodeljeni sertifikati U okviru projekta „Znanje svima“ danas su dodeljeni sertifikati nezaposlenima koji su pohađali obuke za kuvare, pekare i poslastičare i obuke za izradu suvenira i rukotvorina u okviru projekta „Znanje svima“. Dodela je održana u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, gde se obuke sprovode od februara ove godine. Istom prilikom, otvorena je izložba predmeta koje su izradili polaznici obuka za izradu suvenira i rukotvorina, a prisutni su degustirali specijalitete koje su napravili polaznici obuka za kuvare, pekare i poslastičare.

Prisutne je pozdravila direktorka Stručne službe za realizaciju programa privrednog razvoja AP Vojvodine, Dijana Benka-Rosić.

- Naročito mi je zadovoljstvo što sada u završnoj fazi projekta mogu sa sigurnošću da kažem da smo uspeli da se približimo ostvarivanju cilja projekta, a to je stvaranje mogućnosti za nova zapošljavanja u AP Vojvodini, posebno u oblastima turizma, obrade hrane i rukotvorina. U proteklih nekoliko meseci obuke je pohađalo 300 nezaposlenih koji su se prijavili preko Nacionalne službe za zapošljavanje i tako dobili šasu da se besplatnoobučavaju za veštine koje su potrebne na tržištu rada, a s idejom da nakon obuka lakše nađu posao na osnovu pohađanog kursa, ali i da se motivišu na osnivanje malih i srednjih preduzeća, odnosno sopstvenih biznisa u turizmu. Do sada su dvadeset dva polaznika otvorila svoje preduzetničke radnje koristeći stečeno znanje i podsticajna sredstva Pokrajinskog sekrertarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova – rekla je Dijana Benka-Rosić.

Polaznicima obuka u projektu „Znanje svima“ po teći put dodeljeni sertifikatiOna je dodala da su u projektu organizovani i susreti poslodavaca iz Vojvodine i polaznika obuka, kako bi u direktnoj komunikaciji pričali o šansama za zapošljavanje.

Menadžer Grant šeme projekta “Socijalno-ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji”, predstavnik Austrijske agencije za razvoj, Biroa za implementaciju EU projekata pri Austrijskoj ambasadi u Beogradu Milan Polak istakao je da mu je zadovoljstvo što po treći put dodeljuje sertifikate u projektu „Znanje svima“ i poželeo sreću polaznicima, naglašavajući da se za njih projekat ne završava, već tek počinju aktivnosti na tržištu rada.

Prisutne je pozdravila i Vesna Šijački, direktorka pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova.

- Godinama pratimo i unapređujemo položaj žena a kroz ovakve projekte trudimo se da podržimo spremnost i otvorenost žena iz Vojvodine, različitog nivoa obrazovanja i znanja, da stiču nova znanja i veštine. Ovo je jedan od projekata koji pokazuje da one kao i muškarci žele da učestvuju u javnom životu, da budu aktivne na tržištu rada, da zarađuju i da svoj život učine kvalitetnijim, što se široko odražava i na njihovu porodicu i zajednicu – rekla je Vesna Šijački, a direktor Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Budislav Medurić dodao je da će ova ustanova i nadalje sprovoditi obuke koje će pomoći nezaposlenima da pronađu posao.

Polaznicima obuka u projektu „Znanje svima“ po teći put dodeljeni sertifikatiProjekat „Znanje svima“ nezaposlenima iz Vojvodine pruža priliku da na konkretan i efikasan način utiču na egzistencijalno pitanje svog zaposlenja. Usmeren na doškolovavanje i prekvalifikaciju, kroz obuke pruža ne samo teorijsko već i praktično znanje, čime povećavava šanse za zapošljavanje te motiviše one koji su godinama bez posla da se pokrenu i učine konkretne korake u pronalaženju posla. Pored ovoga, kroz sistem za učenje na daljinu, koji je besplatan, projekat ostaje aktivan i dostupan za sve one koji odluče da se prekvalifikuju i aktiviraju u traženju posla.

Nosilac projekta „Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština – Znanje svima“ je Stručna služba za realizaciju programa privrednog razvoja AP Vojvodine uz partnerske institucije – Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, Zavod za ravnopravnost polova i udruženja žena „Vrdničanka“ iz Vrdnika, „Kolevka Bačke“ iz Bača i „Slovenka“ iz Gložana.

Projekat „Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština – Znanje svima“ finansijski su podržale Evropska unija i Austrijska agencija za razvoj.

Подели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone