Полазницима обука у пројекту „Знање свима“ по трећи пут додељени сертификати

Полазницима обука у пројекту „Знање свима“ по трећи пут додељени сертификатиПолазницима обука у пројекту „Знање свима“ по тећи пут додељени сертификати У оквиру пројекта „Знање свима“ данас су додељени сертификати незапосленима који су похађали обуке за куваре, пекаре и посластичаре и обуке за израду сувенира и рукотворина у оквиру пројекта „Знање свима“. Додела је одржана у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама, где се обуке спроводе од фебруара ове године. Истом приликом, отворена је изложба предмета које су израдили полазници обука за израду сувенира и рукотворина, а присутни су дегустирали специјалитете које су направили полазници обука за куваре, пекаре и посластичаре.

Присутне је поздравила директорка Стручне службе за реализацију програма привредног развоја АП Војводине, Дијана Бенка-Росић.

– Нарочито ми је задовољство што сада у завршној фази пројекта могу са сигурношћу да кажем да смо успели да се приближимо остваривању циља пројекта, а то је стварање могућности за нова запошљавања у АП Војводини, посебно у областима туризма, обраде хране и рукотворина. У протеклих неколико месеци обуке је похађало 300 незапослених који су се пријавили преко Националне службе за запошљавање и тако добили шасу да се бесплатнообучавају за вештине које су потребне на тржишту рада, а с идејом да након обука лакше нађу посао на основу похађаног курса, али и да се мотивишу на оснивање малих и средњих предузећа, односно сопствених бизниса у туризму. До сада су двадесет два полазника отворила своје предузетничке радње користећи стечено знање и подстицајна средства Покрајинског секрертаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова – рекла је Дијана Бенка-Росић.

Полазницима обука у пројекту „Знање свима“ по трећи пут додељени сертификатиОна је додала да су у пројекту организовани и сусрети послодаваца из Војводине и полазника обука, како би у директној комуникацији причали о шансама за запошљавање.

Менаџер Грант шеме пројекта “Социјално-економски развој Дунавске регије у Србији”, представник Аустријске агенције за развој, Бироа за имплементацију ЕУ пројеката при Аустријској амбасади у Београду Милан Полак истакао је да му је задовољство што по трећи пут додељује сертификате у пројекту „Знање свима“ и пожелео срећу полазницима, наглашавајући да се за њих пројекат не завршава, већ тек почињу активности на тржишту рада.

Присутне је поздравила и Весна Шијачки, директорка покрајинског Завода за равноправност полова.

– Годинама пратимо и унапређујемо положај жена а кроз овакве пројекте трудимо се да подржимо спремност и отвореност жена из Војводине, различитог нивоа образовања и знања, да стичу нова знања и вештине. Ово је један од пројеката који показује да оне као и мушкарци желе да учествују у јавном животу, да буду активне на тржишту рада, да зарађују и да свој живот учине квалитетнијим, што се широко одражава и на њихову породицу и заједницу – рекла је Весна Шијачки, а директор Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Будислав Медурић додао је да ће ова установа и надаље спроводити обуке које ће помоћи незапосленима да пронађу посао.

Полазницима обука у пројекту „Знање свима“ по трећи пут додељени сертификатиПројекат „Знање свима“ незапосленима из Војводине пружа прилику да на конкретан и ефикасан начин утичу на егзистенцијално питање свог запослења. Усмерен на дошколовавање и преквалификацију, кроз обуке пружа не само теоријско већ и практично знање, чиме повећавава шансе за запошљавање те мотивише оне који су годинама без посла да се покрену и учине конкретне кораке у проналажењу посла. Поред овога, кроз систем за учење на даљину, који је бесплатан, пројекат остаје активан и доступан за све оне који одлуче да се преквалификују и активирају у тражењу посла.

Носилац пројекта „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“ је Стручна служба за реализацију програма привредног развоја АП Војводине уз партнерске институције – Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Едукативни центар за обуке у професионалним и радним вештинама, Завод за равноправност полова и удружења жена „Врдничанка“ из Врдника, „Колевка Бачке“ из Бача и „Словенка“ из Гложана.

Пројекат „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“ финансијски су подржале Европска унија и Аустријска агенција за развој.