Polaznici obuka zadovoljni sistemom za učenje na daljinu

Polaznici obuka zadovoljni sistemom za učenje na daljinuPrvih nekoliko polaznika koji su se obučavali u projektu „Znanje svima“ koristeći sistem za učenje na daljinu polagali su testove u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, kako bi dobili sertifikate o završenoj obuci i time sebi povećali šanse za zaposlenje. Naime, sistem za učenje na daljinu ključni je i dugoročni cilj projekta „Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština – Znanje svima“, a na internet stranicu projekta www.znanjesvima.rs postavljen je u martu. Za obuke se do sada prijavilo više stotina nezaposlenih a jedna od njih je i Ivana Opačić, turizmolog iz Novog Sada.

– Preko sistema za učenje na daljinu pratila sam obuke za marketing, menadžment i poslovanje u turizmu i jako sam zadovoljna ovim načinom učenja, jer mi pre svega omogućava da sama rasporedim vreme učenja. Ja nisam imala vremena da idem na predavanja u Edukativni centar, pa me spasilo to što sam mogla obuku da pohađam online. Pošto sam završila fakultet za turizam i upoznata sam sa tom oblasti, obuke su mi pomogle da proširim svoje znanje – kaže Ivana i dodaje da joj je plan da konkuriše za rad na prekookeanskim brodovima i smatra da će joj ovaj sertifikat biti od velike pomoći.

Polaznici obuka zadovoljni sistemom za učenje na daljinuPrijave za učenje na daljinu izvode se u nekoliko jednostavnih koraka, tako da svako, bez obzira na godine, pol, mesto boravka i nivo znanja može da im pristupi. Obuke su besplatne, a potrebno je da osoba poznaje osnove rada na računaru i da ima internet konekciju. Većina prijavljenih na sistem za učenje na daljinu smatra da je ovakav način učenja odličan jer im, pre svega, omogućava da sami sebi odrede vreme učenja. Upravo zbog toga, sistem za učenje na daljinu koristila je i Miroslava Korčok iz Gložana, koja je slušala i gledala predavanja u okviru obuke za marketing, menadžment i poslovanje u turizmu.

– Jako sam zadovoljna zato što sam učila kad mi je odgovaralo. Na internetu imamo priručnik, video materijal i prezentaciju iz ove oblasti, a pored toga, tu su i testovi za samoprocenu koje možemo da radimo nakon svake od odslušanih oblasti. Uz pomoć ovih testova možemo sami sebe da testiramo i da vidimo koliko znamo. Ja se ranije nisam bavila turizmom, ali sam radila u hotelima kao fizioterapeut. Opredelila sam se za obuke kada sam shvatila da imam više šansi da se zaposlim u turizmu nego u zdravstvu – kaže Miroslava.

Preko sistema za učenje na daljinu mogu se pohađati obuk za kuvare, pekare i poslastičare, za marketing, menadžment i poslovanje u turizmu, za izradu suvenira i rukotvorina, za preduzetništvo i inovacije, te za engleski i nemački jezik. Oni koji do sada nisu imali vremena, novca, prilike ili motiva da se doškoluju i prekvalifikuju, mogu to sada da učine nakon što se prijave preko sajta www.znanjesvima.rs. A kada odslušaju predavanja i iščitaju priručnike, imaju mogućnost da polažu test u Edukativnom centru i steknu sertifikate o završenim obukama. Testove je nedavno polagala i Branislava Orlić iz Novog Sada, koja je preko interneta pratila obuku za izradu suvenira i rukotvorina.

– Obuke su bile jednostavne i pristupačne, a raspolaganje vremenom je bio presudni faktor u odluci da koristim sistem za učenje na daljinu. Nekada mi je odgovaralo da učim pre podne, nekada uveče, a nije zanemarivo ni to što su besplatne jer ovakve obuke se obično plaćaju. Ja se već bavim dekupažom i volim kreativno da se izražavam pa sam zato odlučila da pohađam baš ovu obuku. Želela sam da se usavršim jer su do sada svi oko mene bili jako zadovoljni poklonima koje sam za njih izrađivala, ali ja sam dosta samokritična pa mislim da može još bolje – kaže Branislava i dodaje da za sada nema zarade od svojih rukotvorina i da nakon usavršavanja postoji mogućnost da joj ovaj hobi postane isplativ.

Novi Sad, 21. maj 2015.

Подели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone