Полазници обука задовољни системом за учење на даљину

Полазници обука задовољни системом за учење на даљинуПрвих неколико полазника који су се обучавали у пројекту „Знање свима“ користећи систем за учење на даљину полагали су тестове у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама, како би добили сертификате о завршеној обуци и тиме себи повећали шансе за запослење. Наиме, систем за учење на даљину кључни је и дугорочни циљ пројекта „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“, а на интернет страницу пројекта www.znanjesvima.rs постављен је у марту. За обуке се до сада пријавило више стотина незапослених а једна од њих је и Ивана Опачић, туризмолог из Новог Сада.

– Преко система за учење на даљину пратила сам обуке за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму и  јако сам задовољна овим начином учења, јер ми пре свега омогућава да сама распоредим време учења.  Ја нисам имала времена да идем на предавања у Едукативни центар, па ме спасило то што сам могла обуку да похађам онлине. Пошто сам завршила факултет за туризам и упозната сам са том области, обуке су  ми помогле да проширим своје знање  – каже Ивана и додаје да јој је план да  конкурише за рад на прекоокеанским бродовима и сматра да ће јој овај сертификат бити од велике помоћи.

Полазници обука задовољни системом за учење на даљинуПријаве за учење на даљину изводе се у неколико једноставних корака, тако да свако, без обзира на године, пол, место боравка и ниво знања може да им приступи. Обуке су бесплатне, а потребно је да особа познаје основе рада на рачунару и да има интернет конекцију. Већина пријављених на систем за учење на даљину сматра да је овакав начин учења одличан јер им, пре свега, омогућава да сами себи одреде време учења. Управо због тога, систем за учење на даљину користила је и Мирослава Корчок из Гложана, која је слушала и гледала предавања у оквиру обуке за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму.

– Јако сам задовољна зато што сам учила кад ми је одговарало. На интернету имамо приручник, видео материјал и презентацију из ове области, а поред тога, ту су и тестови за самопроцену које можемо да радимо након сваке од одслушаних области. Уз помоћ ових тестова можемо сами себе да тестирамо и да видимо колико знамо. Ја се раније нисам бавила туризмом, али сам радила у хотелима као физиотерапеут. Определила сам се за обуке када сам шватила да имам више шанси да се запослим у туризму него у здравству – каже Мирослава.

Преко система за учење на даљину могу се похађати обук за куваре, пекаре и посластичаре, за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму, за израду сувенира и рукотворина, за предузетништво и иновације, те за енглески и немачки језик. Они који до сада нису имали времена, новца, прилике или мотива да се дошколују и преквалификују, могу то сада да учине након што се пријаве преко сајта www.znanjesvima.rs. А када одслушају предавања и ишчитају приручнике, имају могућност да полажу тест у Едукативном центру и стекну сертификате о завршеним обукама. Тестове је недавно полагала и Бранислава Орлић из Новог Сада, која је преко интернета пратила обуку за израду сувенира и рукотворина.

– Обуке су биле једноставне и приступачне, а располагање временом је био пресудни фактор у одлуци да користим систем за учење на даљину. Некада ми је одговарало да учим пре подне, некада увече, а није занемариво ни то што су бесплатне јер овакве обуке се обично плаћају. Ја се већ бавим декупажом и волим креативно да се изражавам па сам зато одлучила да похађам баш ову обуку. Желела сам да се усавршим јер су до сада сви око мене били јако задовољни поклонима које сам за њих израђивала, али ја сам доста самокритична па мислим да може још боље – каже Бранислава и додаје да за сада нема зараде од својих рукотворина и да након усавршавања постоји могућност да јој овај хоби постане исплатив.

Нови Сад,  21. мај 2015.