Projekat „Znanje svima” predstavljen na konferenciji za medije povodom tri godine rada Edukativnog centra

Projekat „Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština – Znanje svima” predstavljen je danas na konferenciji za medije organizovanoj povodom trećeg rođendana Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, ustanove koja je jedan od ključnih partnera na ovom projektu. U Edukativnom centru su se, od marta prošle godine do februara ove godine, održavale obuke koje su deo projekta „Znanje svima”, namenjene nezaposlenim osobama koje žele da se doškoluju i prekvalifikuju kako bi lakše i brže našle zaposlenje. Nezaposleni su bili u mogućnosti da pohađaju obuke za nemački i engleski jezik, za marketing, menadžment i poslovanje u turizmu, obuke za preduzetništvo i inovacije i obuke za kuvare, pekare i poslastičare.

Na konferenciji je bilo reči i o drugim projektima koji su finansirani iz fondova Evropske unije, a koji su doprineli razvoju Edukativnog centra, bez koga, s druge strane, ne bi bila moguća njihova uspešna realizacija.
Direktorka Stručne službe za realizaciju programa razvoja AP Vojvodine, službe koja je nosilac projekta „Znanje svima”, Dijana Benka-Rosić, istakla je da su svi sprovedeni projekti, kao i oni koji su u toku, značajno uticali na unapređenje rada Edukativnog centra, kao i na poboljšanje struktura i kvaliteta obuka koje se u njemu sprovode.

Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama otvoren je 2012. godine uz finansijsku pomoć Austrijske razvojne agencije i fondova Evropske unije, kao i uz značajno učešće Pokrajinske vlade, koja je i njegov osnivač. Osnovna delatnost ove ustanove je stručno obrazovanje i obučavanje nezaposlenih i zaposlenih osoba kako bi lakše našle zaposlenje. Takođe, Edukativni centar podstiče razvoj preduzetništva, pružajući podršku polaznicima obuka ukoliko odluče da pokrenu sopstveni posao. Direktor Edukativnog centra Budislav Medurić istakao je da se ova ustanova finansira delom iz budžeta AP Vojvodine, delom iz sopstvenih prihoda, a delom od projekata u kojima učestvuje kao partner.
– Misija Edukativnog centra je usklađivanje kompetencija nezaposlenih koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje sa potrebama tržišta rada, odnosno sa onim što poslodavci traže. Nastojimo da polaznike obuka povežemo direktno sa poslodavcima kako bi u neposrednoj komunikaciji došli do dogovora o zaposlenju – rekao je Medurić i dodao da se obuke sprovode u metalskim i građevinskim oblastima, u oblastima ugostiteljstva, kulinarstva, stranih jezika i informacionih tehnologija, kao i obuke za uslužne delatnosti poput frizera, manikira i pedikira.
Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je da je broj nezaposlenih tokom protekle godine smanjen u odnosu na kraj 2013. godine i to za 27 hiljada ljudi.
– U tom smanjenju AP Vojvodina učestvovala je oko 60 odsto, odnosno, od ovog broja, 15 hiljada nezaposlenih dolazi sa teritorije Vojvodine. Ovome je značajno doprineo i Edukativni centar jer su mnogi baš nakon obuka koje su tu sprovedene našli zaposlenje – kazao je Vasin.

Novi Sad, 27. maj 2015.

Подели:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone