Пројекат „Знање свима” представљен на конференцији за медије поводом три године рада Едукативног центра

Пројекат „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима” представљен је данас на конференцији за медије организованој поводом трећег рођендана Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама, установе која је један од кључних партнера на овом пројекту. У Едукативном центру су се, од марта прошле године до фебруара ове године, одржавале обуке које су део пројекта „Знање свима”, намењене незапосленим особама које желе да се дошколују и преквалификују како би лакше и брже нашле запослење. Незапослени су били у могућности да похађају обуке за немачки и енглески језик, за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму, обуке за предузетништво и иновације и обуке за куваре, пекаре и посластичаре.

На конференцији је било речи и о другим пројектима који су финансирани из фондова Европске уније, а који су допринели развоју Едукативног центра, без кога, с друге стране, не би била могућа њихова успешна реализација.
Директорка Стручне службе за реализацију програма развоја АП Војводине, службе која је носилац пројекта „Знање свима”, Дијана Бенка-Росић, истакла је да су сви спроведени пројекти, као и они који су у току, значајно утицали на унапређење рада Едукативног центра, као и на побољшање структура и квалитета обука које се у њему спроводе.

Едукативни центар за обуке у професионалним и радним вештинама отворен је 2012. године уз финансијску помоћ Аустријске развојне агенције и фондова Европске уније, као и уз значајно учешће Покрајинске владе, која је и његов оснивач. Основна делатност ове установе је стручно образовање и обучавање незапослених и запослених особа како би лакше нашле запослење. Такође, Едукативни центар подстиче развој предузетништва, пружајући подршку полазницима обука уколико одлуче да покрену сопствени посао. Директор Едукативног центра Будислав Медурић истакао је да се ова установа финансира делом из буџета АП Војводине, делом из сопствених прихода, а делом од пројеката у којима учествује као партнер.
– Мисија Едукативног центра је усклађивање компетенција незапослених који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање са потребама тржишта рада, односно са оним што послодавци траже. Настојимо да полазнике обука повежемо директно са послодавцима како би у непосредној комуникацији дошли до договора о запослењу – рекао је Медурић и додао да се обуке спроводе у металским и грађевинским областима, у областима угоститељства, кулинарства, страних језика и информационих технологија, као и обуке за услужне делатности попут фризера, маникира и педикира.
Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин истакао је да је број незапослених током протекле године смањен у односу на крај 2013. године и то за 27 хиљада људи.
– У том смањењу АП Војводина учествовала је око 60 одсто, односно, од овог броја, 15 хиљада незапослених долази са територије Војводине. Овоме је значајно допринео и Едукативни центар јер су многи баш након обука које су ту спроведене нашли запослење – казао је Васин.

Нови Сад, 27. мај 2015.