Učesnici obuka u projektu „Znanje svima“ upoznati s mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja

Učesnici obuka u projektu „Znanje svima“ upoznati s mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanjaUčesnici obuka u projektu „Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština – Znanje svima“ danas su upoznati s mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanja, o kojima je u Edukatinom centru govorio direktor pokrajinske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Nebojša Kukić. Prezentaciji su prisustvovali direktorka institucije koja je nosilac projekta – Stručne službe za realizaciju programa privrednog razvoja AP Vojvodine, Dijana Benka-Rosić i direktor Edukativnog centra, Budislav Medurić.

– Ono što naučite tokom ova tri meseca obuka, pokušaćemo da stavimo u funkciju rešavanja za vas najvažnijeg pitanja – pitanja zaposlenja – istakao je Kukić i prisutnim polaznicima predstavio načine zapošljavanja, odnosno samozapošljavanja.

Kako je objasnio, nezaposleni će po završetku obuka moći da se opredele za neki od načina sticanja zaposlenja.

Prva opcija je samozapošljavanje i u ovoj varijanti polaznik bi pokrenuo samostalnu delatnost ili radnju, a partnerska institucija – Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova pružio bi mu mogućnost da konkuriše za dobijanje podsticajnih sredstava za tu preduzetničku delatnost u iznosu od 160 hiljada dinara. Jedna od obaveza koju osoba mora da ispuni jeste da ovaj privatni biznis održava najmanje godinu dana.

Učesnici obuka u projektu „Znanje svima“ upoznati s mogućnostima zapošljavanja i samozapošljavanjaDruga opcija je da poslodavac u radni odnos na određeno vreme primi nezaposlenog koji je završio obuku. Ova opcija ne podrazumeva stimulativna sredstva, a zaposleni se prima na neku vrstu probnog rada. Treća opcija je da poslodavac konkuriše za dobijanje stimulativnih sredstava Pokrajinskog sekretarijata u iznosu od 130 hiljada dinara za lica ispod 50 godina, odnosno 150 hiljada dinara za zapošljavanje lica iznad ove dobi. U ovom slučaju, poslodavac bi bio u obavezi da zaposlenog drži u radnom odnosu najmanje dve godine od momenta dobijanja stimulativnih sredstava.

– Poslodavci mogu biti vaši prijatelji, poznanici ili rodbina, svi koji bi želeli da vam pomognu u pronalaženju zaposlenja. Mi, iz Nacionalne službe za zapošljavanje, pokušaćemo da pronađemo poslodavce iz vaših sredina, koji bi bili voljni da vas prime u radni odnos na jedan od ova dva načina – dodao je Kukić.

Na prezentaciji je bilo reči i o tome da će Pokrajinska služba za zapošljavanje, u saradnji sa nosiocem projekta Stručnom službom za realizaciju programa privrednog razvoja AP Vojvodine, Pokrajinskim sekretarijatom i Edukativnim centrom organizovati susret poslodavaca i polaznika obuka.

– Poslodavaci bi posetili Edukativni centar i na licu mesta bi se uverili u ozbiljnost projekta, te stekli uvid u angažman polaznika. Nadamo se da će na dan dodele sertifikata o završenim obukama, ovde biti poslodavci koji će u rukama držati ugovore  o zaposlenju – rekao je Kukić.

Istaknuta je i mogućnost dodatnih obuka uz one koje polaznici već pohađaju, pre svega mogućnost pohađanja obuke iz preduzetništva i inovacija za one koji su zainteresovani za otvaranje sopstvene preduzetničke radnje. U okviru ovih obuka polaznici bi se upoznali sa pravnim propisima, zamkama i izazovima koji ih očekuju, kao i sa izradom biznis plana. Po završetku obuka imali bi mogućnost popunjavanja biznis plana i apliciranja za sredstva preko filijale NSZ-a u svojim mestima.

Polaznici su na kraju prezentacije dobili anketne listove koje treba da popune do 1. maja, kako bi se videlo koje su im preferencije.

Novi Sad, 11. april 2014.