Uz biznis plan lakše do sopstvenog posla

17.04. Uz biznis plan lakše do sopstvenog poslaDrugi ciklus obuka za preduzetništvo i inovacije u okviru projekta „Znanje svima“ završen je danas, a sertifikate o završenoj obuci dobilo je 12 polaznika.

Zanimljivo je da je veliki broj polaznika zainteresovan za otvaranje sopstvene preduzetničke radnje, a kako kaže predavačica Ljubica Mesaroš, najbitnije je da su nakon obuka nezaposleni oslobođeni straha od biznis plana. Ona dodaje da ima dugogodišnje iskustvo u preduzetništvu i da se trudila da polaznike upozna sa svim izazovima i preprekama koje ih čekaju kada odluče da pokrenu sopstveni posao.

– Više od polovine polaznika dođe na obuku imajući ideju o poslu. Mi potom zajedno, tokom dve nedelje, radimo na tim konkretnim idejama i prolazimo kroz sve elemente biznis plana. Ideje su svuda oko nas, a za polaznike je važno da prepoznaju i razviju ideju kroz biznis plan, da sagledaju sve elemente koji utiču na biznis  i što je najvažnije, nauče kako da plasiraju svoj  proizvod ili uslugu – kaže Ljubica Mesaroš.

Ona napominje da je, pre pokretanja posla, bitno uraditi istraživanje tržišta, jer upravo tržište vrednuje poslovnu ideju, a, kako kaže, ideje se nalaze svuda oko nas, samo ih treba prepoznati.

Polaznici su tokom dvonedeljnog kursa učili o izradi biznis plana, o marketinškom konceptu ponude robe ili usluge, kao i o novoj psihologiji prodaje, odnosno o veštinama prodaje. Posebna pažnja posvećena je i pravnom aspektu pokretanja biznisa.

Jedna od polaznica, Tatjana Radaković, kaže da je ova obuka bila vrlo korisna, pre svega u smislu pružanja podrške i podsticaja razvoja njene ideje za biznis.

– Za kurs preduzetništva sam saznala preko interneta, a pošto već duže vreme bezuspešno tražim posao, odlučila sam da se prijavim za ovu obuku, misleći da bi mi mogla biti od velike koristi u pokretanju sopstvenog biznisa kao i u razvijanju preduzetničkog duha i načina razmišljanja. Pošto sam kreativna osoba i volim da se bavim nail art-om, u međuvremenu sam završila kurs nege, izlivanja i nadogradnje noktiju i počela sam da razmišljam o otvaranju sopstvenog salona za negu i ukrašavanje noktiju. Na obuci sam nučila da sagledam postojeću ideju sopstvenog posla iz više uglova, da je nadograđujem i razvijam, kao i da sama uradim biznis plan – objašnjava Tatjana, po profesiji ekonomista za robni promet, finansije i bankarstvo.

Novi Sad, 17. april 2014.