Za samo četiri nedelje naučili da čitaju, pišu i govore na nemačkom jeziku

Za samo tri nedelje naučili da čitaju, pišu i govore na nemačkom jezikuPoslednja grupa polaznika obuka za nemački jezik u projektu „Znanje svima“ polagala je završni test danas u Regionalnom edukativnom centar Banat u Zrenjaninu. Naime, upravo u ovoj ustanovi dve grupe od ukupno pedeset polaznika obuka u projektu „Znanje svima” pohađale su časove nemačkog i engleskog jezika.

Polaznica obuke za nemački jezik Vesna Rončević kaže da je izuzetno zadovoljna svim elementima obuke – organizacijom nastave, intenzitetom predavanja i udžbenikom.

– Ja sam po zanimanju školski psiholog i s obzirom na to da sam se petnaest godina profesionalno bavila nastavom, mogu da kažem da je obuka bila izuzetno dobro organizovana. Najzanimljivije je to što je svima nama polaznicima bio izazov da vidimo koliko možemo da naučimo za samo četiri nedelje kursa. Sada, nakon što je sve završeno, mi čitamo, pišemo, razumemo pročitano, govorimo sa manje ili više ustezanja, jer se nismo možda još sasvim oslobodili, ali čak i gramatička pravila nemačkog jezika, koja uopšte nisu bezazlena, uspešno savladavamo – s oduševljenjem objašnjava Vesna.

Za samo tri nedelje naučili da čitaju, pišu i govore na nemačkom jezikuOna dodaje da je atmosfera na predavanjima bila izuzetno podsticajna, redovno su se radili domaći zadaci, aktivnost na času bila je maksimalna, a naročito je pohvalila predavačicu Kristinu Palinko jer je, kako kaže, bila jasna i razgovetna, podsticala je polaznike da uče i hrabrila ih.

– Možda je obuka bila tako uspešna jer je kurs bio intenzivan i mi smo bili maksimalno posvećeni nemačkom jeziku. Ja sam apsolutni početnik, ovaj jezik nisam ranije učila, čak sam se i plašila tih dugih nemačkih reči za koje sam mislila da nikad neću moći da pročitam. Sada se baš osećam ponosno i zadovoljno. Danas sam baš razmišljala kako sam ja kao psiholog možda uvek navikla da više dajem ljudima, a u ovom slučaju sam ja baš bila ta koja dobija – dodaje Vesna.

Zrenjanin, 27. februar 2015.