Mlade preduzetnice pokrenule sopstveni biznis uz pomoć projekta “Znanje svima”

Mlade preduzetnice pokrenule sopstveni biznisU projektu “Znanje svima”, tokom proteklih godinu dana, obuke u Edukativnom centru pohađale su 344 nezaposlene osobe iz Vojvodine, a od tog broja, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, 102 osobe pronašle su zaposlenje, nakon dobijanja sertifikata. Dvadeset dva polaznika pokrenula su samostalnu delatnost ili radnju, uz pomoć podsticajnih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Oni su, po završetku obuka imali mogućnost popunjavanja biznis plana i apliciranja za finansijska sredstva preko filijale NSZ-a u svojim mestima, a jedna od obaveza koju osoba mora da ispuni jeste da ovaj privatni biznis održava najmanje godinu dana. Ovi polaznici pohađali su predavanja u okviru obuka za preduzetništvo i inovacije, na kojima su učili o pravnim propisima, zamkama i izazovima koji ih očekuju kao preduzetnike, kao i o izradi biznis plana.

Julkica Stefanović je poslastičarnicu “Čarolija ukusa” zvanično otvorila u septembru 2014. godine, a u tome su joj pomogle subvencije Pokrajinskog sekretarijata za priredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Konkurisala je za subvencije za samozapošljavanje Romkinja, a uslov je bio da završi obuku za preduzetništvo i inovacije u projektu “Znanje svima”.

Mlade preduzetnice pokrenule sopstveni biznis– Završila sam Visoku poslovnu školu strukovnih studija, u oblasti turizma i hotelijerstva, a već tokom studija pohađala sam kurs poslastičarstva jer mi je to tada bio hobi koji me ispunjavao i kojim sam planirala da se bavim kada završim studije. Kada sam odlučila da postanem preduzetnica, već sam bila upoznata s tim šta taj pojam znači i koliko je potrebno znanja, veština i sposobnosti da se pokrene sopstveni posao. Međutim, tek na obuci za preduzetništvo i inovacije naučila sam koji su rizici, a koje mogućnosti za uspešno poslovanje – kaže Julkica i dodaje da je veoma zadovoljna što znanje koje je dobila na obukama može sada da primeni u praksi, vodeći svoju radionicu za izradu slanih i slatkih peciva, torti i kolača.

Ona kaže da joj je za sada, kao mladoj preduzetnici, prilično teško ali da ne planira da odustane.

Mlade preduzetnice pokrenule sopstveni biznis– Ja sam nova u ovom poslu, a konkurencija je velika i troškovi su visoki. No, trudim se da ostanem na tržištu, radim ketering po porudžbini, pravim torte i kolače, radim na marketingu… Još uvek ne mogu da govorim ni o uspehu, ni o neuspehu, jer je suviše rano, trebalo bi bar godinu dana da budem u ovom poslu pa da mogu da donesem neke zaključke. Za sada, borim se da opstanem na tržištu – objašnjava Julkica, koja svoje slane i slatke specijalitete proizvodi u poslastičarnici “Čarolija ukusa”, Bulevar kralja Petra Prvog 51, u Novom Sadu.

Obuku za preduzetništvo i invoacije pohađala je i Tijana Žener, koja sada vodi Kreativnu radionicu „Fanky Art” u kojoj izrađuje i prodaje dekorativne unikatne magnete, ramove za slike i fotografije, kolaže, slika na tkanini i izrađuje razne druge ukrasne predmete.

– Ja sam diplomirani turizmolog, no pored toga, počela sam da se bavim kreativnim radom iz hobija, međutim hobi je prerastao u moj poziv i posao. Ponešto iz sfere preduzetništva i inovacija već sam učila na fakultetu, pa mi je možda bilo lakše da pratim predavanja, no na obukama sam saznala neke informacije koje na fakultetu nismo naučili. Upotpunila sam svoje znanje, a naročito želim da pohvalim predavačicu Ljubicu Mesaroš koja je zaslužna za to što smo tako lepo savladali gradivo – kaže Tijana, koja je pre skoro pola godine postala preduzetnica, otvorivši svoju kreativnu radionicu, uz pomoć novca koji je dobila kao subvenciju Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Kaže da joj je to, pored podrške svojih najbližih, kao samohranoj majci, veoma značilo. Kako izgledaju proizvodi njenog kreativnog rada može se videti u prodajnoj radionici koja se nalazi u Ulici Radomira Raše Radujkova 10, na Novom naselju, u Novom Sadu.

Njih dve, kao i ostali polaznici koji su pohađali dvonedeljne obuke za preduzetništvo i inovacije, na časovima su razrađivale konkretne ideje za biznis i prolazile kroz sve elemente biznis plana, te učile kako da plasiraju svoj proizvod ili uslugu, a posebna pažnja posvećena je i pravnom aspektu pokretanja biznisa. Nezaposleni iz Vojvodine koji sada, nakon što su obuke u Edukativnom centru završene, žele da prate predavanja, mogu to učiniti preko sistema za učenje na daljinu, koji je postavljen na internet stranici projekta www.znanjesvima.rs. Nakon odslušanih predavanja preko interneta, polaznici će moći da polažu test u Edukativnom centru i dobiju sertifikat o završenoj obuci.

Novi Sad, 3. mart 2015.