Младе предузетнице покренуле сопствени бизнис уз помоћ пројекта “Знање свима”

Младе предузетнице покренуле сопствени бизнис уз помоћ пројекта “Знање свима”У пројекту “Знање свима”, током протеклих годину дана, обуке у Едукативном центру похађале су 344 незапослене особе из Војводине, а од тог броја, према подацима Националне службе за запошљавање, 102 особе пронашле су запослење, након добијања сертификата. Двадесет два полазника покренула су самосталну делатност или радњу, уз помоћ подстицајних средстава Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова. Они су, по завршетку обука имали могућност попуњавања бизнис плана и аплицирања за финансијска средства преко филијале НСЗ-а у својим местима, а једна од обавеза коју особа мора да испуни јесте да овај приватни бизнис одржава најмање годину дана. Ови полазници похађали су предавања у оквиру обука за предузетништво и иновације, на којима су учили о правним прописима, замкама и изазовима који их очекују као предузетнике, као и о изради бизнис плана.

Јулкица Стефановић је посластичарницу “Чаролија укуса” званично отворила у септембру 2014. године, а у томе су јој помогле субвенције Покрајинског секретаријата за приреду, запошљавање и равноправност полова. Конкурисала је за субвенције за самозапошљавање Ромкиња, а услов је био да заврши обуку за предузетништво и иновације у пројекту “Знање свима”.

Младе предузетнице покренуле сопствени бизнис уз помоћ пројекта “Знање свима”– Завршила сам Високу пословну школу струковних студија, у области туризма и хотелијерства, а већ током студија похађала сам курс посластичарства јер ми је то тада био хоби који ме испуњавао и којим сам планирала да се бавим када завршим студије. Када сам одлучила да постанем предузетница, већ сам била упозната с тим шта тај појам значи и колико је потребно знања, вештина и способности да се покрене сопствени посао. Међутим, тек на обуци за предузетништво и иновације научила сам који су ризици, а које могућности за успешно пословање – каже Јулкица и додаје да је веома задовољна што знање које је добила на обукама може сада да примени у пракси, водећи своју радионицу за израду сланих и слатких пецива, торти и колача.

Она каже да јој је за сада, као младој предузетници, прилично тешко али да не планира да одустане.

– Ја сам нова у овом послу, а конкуренција је велика и трошкови су високи. Но, трудим се да останем на тржишту, радим кетеринг по поруџбини, правим торте и колаче, радим на маркетингу… Још увек не могу да говорим ни о успеху, ни о неуспеху, јер је сувише рано, требало би бар годину дана да будем у овом послу па да могу да донесем неке закључке. За сада, борим се да опстанем на тржишту – објашњава Јулкица, која своје слане и слатке специјалитете производи у посластичарници “Чаролија укуса”, Булевар краља Петра Првог 51, у Новом Саду.

Обуку за предузетништво и инвоације похађала је и Тијана Женер, која сада води Креативну радионицу „Fanky Art” у којој израђује и продаје декоративне уникатне магнете, рамове за слике и фотографије, колаже, слика на тканини и израђује разне друге украсне предмете.

Младе предузетнице покренуле сопствени бизнис уз помоћ пројекта “Знање свима”– Ја сам дипломирани туризмолог, но поред тога, почела сам да се бавим креативним радом из хобија, међутим хоби је прерастао у мој позив и посао. Понешто из сфере предузетништва и иновација већ сам учила на факултету, па ми је можда било лакше да пратим предавања, но на обукама сам сазнала неке информације које на факултету нисмо научили. Употпунила сам своје знање, а нарочито желим да похвалим предавачицу Љубицу Месарош која је заслужна за то што смо тако лепо савладали градиво – каже Тијана, која је пре скоро пола године постала предузетница, отворивши своју креативну радионицу, уз помоћ новца који је добила као субвенцију Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова. Каже да јој је то, поред подршке својих најближих, као самохраној мајци, веома значило. Како изгледају производи њеног креативног рада може се видети у продајној радионици која се налази у Улици Радомира Раше Радујкова 10, на Новом насељу, у Новом Саду.

Њих две, као и остали полазници који су похађали двонедељне обуке за предузетништво и иновације, на часовима су разрађивале конкретне идеје за бизнис и пролазиле кроз све елементе бизнис плана, те училе како да пласирају свој производ или услугу, а посебна пажња посвећена је и правном аспекту покретања бизниса. Незапослени из Војводине који сада, након што су обуке у Едукативном центру завршене, желе да прате предавања, могу то учинити преко система за учење на даљину, који је постављен на интернет страници пројекта www.znanjesvima.rs. Након одслушаних предавања преко интернета, полазници ће моћи да полажу тест у Едукативном центру и добију сертификат о завршеној обуци.

Нови Сад, 3. март 2015.