Представљање Агробизнис инкубатора на Сајму у Београду

Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић изјавио је, приликом обиласка штанда Агробизнис инкубатора Сремска Митровица на Међународном сајму воћарства, повртарства и виноградарства „Агро Београд 2023“, да је главни циљ овог бизнис инкубатора да помогне пољопривредним произвођачима да на тржишту дођу до крајњег купца са својим производима.

Штанд Агробизнис инкубатора обишли су министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кристофер Хил, где су их домаћини потпреседник Бранко Ћурчић и декан Пољопривредног факултета про. др Недељко Тица упознао је са произвођачима из Срема који су своје производе представљени на сајму.

– Желимо да помогнемо нашим малим произвођачима у њиховом наступу на тржишту, сертификацији производа, као и маркетиншкој промоцији. И управо данас овде видимо резултате рада Агробизнис инкубатора, јер на међународном сајму имамо 15 излагача са територије Срема – рекао је потпредседник Ћурчић.

Он је подсетио на то да је Агробизнис инкубатор у Сремској Митровици први такав инкубатор у Србији, те да су његови оснивачи Покрајинска влада, Пољопривредни факултет у Новом Саду, Агенција за рурални развој Града Сремске Митровице и Пољопривредна стручна служба.

Декан Пољопривредног факултета Недељко Тица изјавио је да је студија коју је Факултет урадио показао да је овај облик подстицања пољопривредне производње изузетно важан за АП Војводину и целу Србију.

– Искуства суседних земаља показују да су агробизнис инкубатори озбиљни покретачи развоја, те да имају велику улогу у унапређењу пољопривредне производње, пре свега малих газдинстава и њиховог повезивања, у доласку до мера финансијске подршке, побољшању канала продаје и постизања бољих резултата – изјавио је декан Тица. .

Он је додао да у Војводини имамо 120.000 пољопривредних газдинстава, и јасно је уверење да ће у наредном периоду у АП Војводини и Србији бити основано још пољопривредних инкубатора оваквих врста, који ће дати пуну подршку нашим произвођачима.

Директор Агробизнис инкубатора Сремска Митровица Радосав Панић рекао је да је ово први наступ Инкубатора на сајму.

– Потражња за здравом храном и за храну познатог географског порекла наш је циљ. Окупљамо породична газдинства која имају своју производњу и подижемо предузетнички дух у пољопривреди – изјавио је Панић.

Прво представљање на сајму „Агро Београд 2023“, са више од петнаест излагача са територије Срема, Агробизнис инкубатор Сремска Митровица имаће до 28. јануара. Учешће на сајму је важно јер пољопривредни произвођачи могу да виде како њихови производи пролазе на тржишту, да се упознају са конкуренцијом и стекнутом искуством да би унапредили производњу.

На манифестацији ће се представити компаније из области воћарства, повртарства и виноградарства, као и пољопривредне задруге из Србије и иностранства.