Одржана конференција за новинаре поводом почетка обука за незапослене, у оквиру пројекта „Знање свима“

Конференција за новинаре поводом почетка обука за незапослене, у оквиру пројекта „Знање свима“Конференција за новинаре поводом почетка обука за незапослене, организованих у пројекту „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“, одржана је данас у просторијама Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду. Пројекат се реализује у оквиру ИПА програма Европске уније „Социјално-економски развој дунавске регије у Србији“, а финансирају га Европска унија и Аустријска агенција за развој (АДА).

Носилац пројекта је Стручна служба за реализацију програма привредног развоја АП Војводине, а партнери су Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Едукативни центар за обуке у професионалним и радним вештинама, Завод за равноправност полова и удружења жена „Врдничанка“ из Врдника, „Колевка Бачке“ из Бача и „Словенка“ из Гложана.

Пројекат „Знање свима“ бави се преквалификацијом и дошколовавањем незапослених, кроз обуке за куваре, пекаре, посластичаре, за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму, као и за предузетништво и иновације, те учење енглеског и немачког језика. Протекле недеље, Едукативни центар за обуке у професионалним и радним вештинама угостио је педесет незапослених из различитих делова Војводине, који су одлучили да у наредна три месеца похађају ове обуке и на тај начин повећају себи шансе за запошљавање и самозапошљавање.

На конференцији у Едукативном центру координаторка пројекта, директорка Стручне службе, Дијана Бенка-Росић, представила је основне циљеве и значај пројекта.

Конференција за новинаре поводом почетка обука за незапослене, у оквиру пројекта „Знање свима“– Смањење незапослености и стварање могућности за нова запошљавања у областима туризма, обраде хране и рукотворина основни су циљеви пројекта „Знање свима“. У складу с тим, предвиђено је да 590 незапослених учествује у обукама које ће им омогућити да стекну она знања која су потребна на тржишту рада, с идејом да након обука лакше пронађу запослење или да буду мотивисани да оснују сопствено предузеће. Поред овога, водили смо се идејом да знање начинимо доступним свима, те је један од очекиваних резултата пројекта развој система за учење на даљину кроз који ће се, током пројекта, обучавати још 300 незапослених лица – рекла је Дијана Бенка-Росић.

Она је објаснила да је систем за учење на даљину савремен и нов начин учења који постаје тренд у свету. Основна предност оваквог начина учења је доступност знања свима, јер заинтересовани могу да приступе материјалима за учење с било којег места у било које време, потребно је да имају рачунар и интернет конекцију. Овакав начин учења искључује трошкове путовања и смештаја, јер полазник не мора да буде физички присутан на часовима обуке.

У првој фази пројекта, 290 полазника ће проћи кроз обуке у Едукативном центру, које ће бити снимане, а касније ће сви приручници, као и аудио и видео материјали бити доступни у електронској форми преко платформе за учење на даљину, на интернет страници пројекта www.znanjesvima.rs. Коришћење платфоме биће бесплатно и доступно и након завршетка пројекта.

Конференција за новинаре поводом почетка обука за незапослене, у оквиру пројекта „Знање свима“На конференцији за новинаре присутни су били и представник Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, Драган Ђокић и менаџер грант шеме дунавске регије, представник Аустријске агенције за развој, Милан Полак.

– Желимо да видимо јасан утицај резултата овог пројекта, а најважни резултат биће стечено знање као и стварање нових радних места у областима које су усклађене с реалним потребама тржишта рада – рекао је Полак.

Он је носиоцима пројекта пожелео успешну реализацију, а полазницима обука успешно школовање.

Директор Едукативног центра Будислав Медурић објаснио је да ова установа учествује у пројекту свим својим капацитетима.

– Имамо учионице, простор за практичан рад – кухињу и ресторан, као и целодневни смештаај, а мени је задовољство да се ти капацитети користе. Едукативни центар има обуке и мимо овог пројекта, а ми се увек трудимо да оправдамо поверење и уложена средства. Разговарамо с полазницима и за сада су њихови утисци позитивни – рекао је Медурић.

Директорка покрајинског Завода за равноправност полова Весна Шијачки истакла је да завод  годинама посвећено креира и реализује програме посвећене рањивим групама жена, посебно сеоским женама у Војводини.

– Имамо базу података о женским невладиним организацијама и сеоским женским организацијама те смо уз њихову помоћ успели да што већи број незапослених, а нарочито незапослених жена, обавестимо о обукама. Овај пројекат је одговор и одговорност покрајинских институција на кризу и сиромаштво. Свакако најсиромашнија друштвена група јесу незапослена лица, а још сиромашнија душтвена група су незапослене жене и овај пројекат јесте једна нова шанса за запошљавање и самозапошљавање – додала је Шијачки.

Имплементација пројекта траје 18 месеци. Почео је у септембру 2013. године, а завршава се у марту следеће године. Његова укупна вредност је 310.063,90 евра.


Нови Сад, 25. март 2014.