Почеле обуке за незапослене у пројекту „Знање свима“

Почеле обуке за незапослене у пројекту „Знање свима“Едукативни центар за обуке у професионалним и радним вештинама примио је прве полазнике обука у оквиру пројекта „Знање свима“. Педесет незапослених из различитих делова Војводине који су одлучили да се преквалификују или дошколују потписали су уговоре о сарадњи са представницима Стручне службе за реализацију програма привредног развоја АП Војводине, институције која је носилац пројекта. Истог дана отпочео је теоријски део предавања у обукама за куваре, пекаре, посластичаре, за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму, као и за предузетништво и иновације.

Партнерске установе и организације које учествују у реализацији пројекта „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“ су Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Едукативни центар за обуке у професионалним и радним вештинама, Завод за равноправност полова и удружења жена „Врдничанка“ из Врдника, „Колевка Бачке“ из Бача и „Словенка“ из Гложана. Финансијску помоћ у реализацији пружиле су Европска унија и Аустријска агенција за развој.

Почеле обуке за незапослене у пројекту „Знање свима“Полазнике су у просторијама Едукативног центра поздравили директорка Стручне службе, Дијана Бенка-Росић, директор Едукативног центра Будислав Медурић и директор Покрајинске службе за запошљавање Небојша Кукић. Они су незапослене упознали са основним циљевима пројекта, и могућностима које обуке пружају у контексту дошколовавања и преквалификације.

Један од полазника, Даријан Микичић из Панчева, има 26 година. Дипломац је Факултета примењених уметности, но без обзира на своју професију, одлучио је да постане кувар.

– Јако је тешко наћи посао, а преко пријатеља сам сазнао да постоји опција да се људи преквалификују преко Бироа за незапослене. Инфорисао сам се о обукама и одлучио да изаберем обуку за куваре јер ми је кување страст, тиме се бавим од малена пошто сам јединац па сам стално кувао сам. Поред овога, тромесечни боравак у Едукативном центру ми је супер прилика да будем самосталан. Уметничка занимања су таква да се јако тешко долази до посла у професији, а надам се да ћу после овога ипак лакше пронаћи запослење – каже Микичић.

Душан Младеновић из Панчева објашњава да је завршио Вишу школу за информатику и статистику, а већ четири године је на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Почеле обуке за незапослене у пројекту „Знање свима“ – Кад год сам конкурисао видео сам да послодавцима не требају старији људи. Чим виде да је старији човек од 50 година ни не гледају ЦВ и не одговарају. Пријатељ ми је рекао да у пекари могу да зарадим 40 до 50 хиљада динара, што је једна сасвим нормална плата од које може да се живи. Ишао сам да се пријавим на Биро и случајно сам чуо за ове обуке, информисао сам се, пријавио се и изабрали су ме. Одговара ми и што може додатно да се учи језик, а видео сам на сајту да има курс и за књиговође, па сам размишљамо ако могу, и то да похађам па да имам две дипломе и радим два посла. Три месеца ћу боравити овде, а слободно време искористићу да научим што више – каже Младеновић.

Славица Тејин из Вршца има 37 година, а за обуке је сазнала на индивидуалном разговору са својим консултантом из Националне службе за запошљавање. По занимању је израђивач хемијских производа, завршила је Средњу хемијску школу.

– Дуже време сам без посла, јер се до посла јако тешко долази. Отуд  сам одлучила да похађам обуку за полсастичаре, како бих усавршила своје знање, а већ имам радно искуство као куварица па сам хтела и ово да пробам да имам искуства у различитим профилима обраде хране. Очекујем да проширим своје знање, наравно, да нађем посао али и лепо дружење с другим полазницима обука – додаје Тејин.

Ових педесет полазника представљају прву групу незапослених, који ће теоријски и практични део наставе похађати у Едукативном центру. Пројектом је предвиђено да још 240 незапослених у наредним месецима прође кроз исте обуке, које ће бити снимане, а након тога ће приручници, аудио и видео материјали бити доступни на интернет страници пројекта www.znanjesvima.rs, односно на платформи за учење на даљину. Током пројекта, обуке ће кроз систем за учење на даљину похађати још 300 незапослених лица, а након завршетка пројекта, овај систем биће доступан и бесплатан за сва незапослена лица.


Нови Сад, 17. март 2014.