Одржан „Дан отворених врата“ у Едукативном центру и презентација пројекта „Знање Свима“

„Dan otvorenih vrata“ u Edukativnom centru i prezentacija projekta „Znanje Svima“Сусрет послодаваца из Војводине и полазника обука велика шанса за запослење

У Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама данас је организован програм „Дан отворених врата“ који је био посвећен презентацији активности које су до сада реализоване у оквиру пројекта “Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима”, али и обележавању двогодишњице рада ове установе чији је оснивач АП Војводина.

Пројекат „Знање свима“ обухвата обуке за незапослене које су организоване у Едукативном центру, а носилац пројекта је Стручна служба за реализацију Програма привредног развоја АП Војводине. Пројекат су финансијски подржале Европска унија и Аустријска агенција за развој, које су подржале и отварање Едукативног центра.

„Дан отворених врата“ у Едукативном центру и презентација пројекта „Знање Свима“„Дан отворених врата“ био је прилика да се незапослени упознају с активностима и програмима који Центар нуди,  а део програма био је посвећен упознавању послодаваца из Војводине са полазницима обука које су организоване у пројекту “Знање свима“.

Послодавци и незапослени у директној комуникацији разменили су мишљена о могућностима запошљавања, а додељени су и сертификати о завршеним обукама полазницима који су се преквалификовали у куваре, пекаре и посластичаре.

О значају пројекта „Знање свима” и обукама за незапослене, на конференцији су говорили заменик покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Јухас Балинт, менаџер пројекта, представник Аустријске агенције за развој, Бироа за имплементацију ЕУ пројеката при Аустријској амбасади у Београду Клаус Капер и директорка Стручне службе за релизацију Програма привредног развоја АП Војводине Дијана Бенка – Росић.

„Дан отворених врата“ у Едукативном центру и презентација пројекта „Знање Свима“– Основни циљ пројекта „Знање свима“ је смањење незапослености и стварање нових могућности за запошљавање. Данас ће сто полазника обука добити сертификате о завршеним обукама, а ја им тим поводом честитам на истрајности, посвећености и енергији коју су уложили како би повећали своје шансе за запослење – рекла је Дијана Бенка – Росић.

Присутнима се обратио и директор Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Будислав Медурић, који се поводом другог рођендана осврнуо на мисију и визију ове јединствене установе у Србији.

– До сада је кроз обуке у Едукативном центру прошло око три хиљаде незапослених. Ми се у координацији са Националном службом за запошљавање трудимо да дошколујемо и преквалификујемо незапослене за она занимања која су дефицитарна, и као такви, јединствена смо установа у држави – изјавио је Медурић.

„Дан отворених врата“ у Едукативном центру и презентација пројекта „Знање Свима“На конференцији су говорили и заменик директора Националне службе за запошљавање Драган Сикимић и директор покрајинске филијале НСЗ-а Небојша Кукић.

– Од тридесет полазника обука за куваре, пекаре и посластичаре, само један је изразио жељу да покрене сопствени бизнис, остали су пожелели да се запосле код неког другог. Отуд смо у сарадњи са свим филијалама у Војводини окупили послодавце из места из којих долазе полазници како би се данас они срели и разговарали о могућностима запослења – рекао је Кукић.

Гости су били у прилици да дегустирају јела која су направили полазници обука за пекаре, куваре и посластичаре, а у другом делу програма додељени су сертификати и полазницима обука из предузетништва и иновација, као и онима који су похађали обуке за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму.

Пре но што су додељени сертификати, незапослени су присуствовали предавањима о актуелним темама у домену запошљавања и самозапошљавања: „Стимулативне мере запошљавања“, „ЕУ стандарди у функцији успешног бизниса“ и „Учење на даљину у пројекту Знање свима“.