Четири стотине незапослених пријавило се за обуке преко система за учење на даљину

Више од четири стотине незапослених пријавило се на систем за учење на даљину, који је покренут пре само месец дана, у оквиру пројекта „Знање свима“. С обзиром на то да систем функционише тек четири недеље, овај број  указује на велико интересовање незапослених из Војводине, али и из других делова Србије, да се дошколују и преквалификују преко система који им омогућава да бесплатно прате предавања преко интернета.

Наиме, током протеклих годину дана, у пројекту „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“, организоване су обуке за куваре, пекаре и посластичаре, за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму, за израду сувенира и рукотворина, за предузетништво и иновације, те за енглески и немачки језик, које су се одржавале у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама, у Новом Саду. Ове обуке завршене су пре месец дана, а сва предавања, као и практични део наставе, снимана су. Комплетан материјал, заједно са приручницима у електронској форми, постављен је платформу за учење на даљину и путем интернет странице пројекта www.znanjesvima.rs, заинтересовани могу да се пријаве за учење на даљину.

Учење на даљину савремена је метода учења која подразумева да свако из своје куће може да прати предавања, без обзира на пол, године, ниво образовања и место боравка. Потребно је да полазник има компјутер, интернет конекцију и основно познавање рада на рачунару, а што је најважније – вољу и мотив да стиче нова знања.

Пројекат „Знање свима“, чији носилац је Служба за реализацију програма развоја АП Војводине, на овај начин остаје активан, а знање бесплатно доступно незапосленим лицима,  иако су обуке у Едукативном центру завршене. Стичући нова знања и вештине незапослени се, како сами кажу, додатно мотивишу и охрабрују за тражење посла али и за покретање сопственог бизниса, о чему сведоче резултати који су постигнути у протеклих годину дана. Обуке у оквиру Пројекта похађале су 344 незапослене особе из Војводине, а од тог броја, двадесет два полазника отворила су предузетничке радње, уз помоћ подстицајних средстава Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова. Према подацима Националне службе за запошљавање, 102 особе након обуке пронашле су запослење.

Систем за учење на даљину омогућава свима онима који до сада нису имали прилику или мотив да се дошколују и преквалификују, да учине то сада. Након одслушаних предавања преко интернета, сви они имаће могућност да полажу тест у Едукативном центру и стекну сертификате о завршеним обукама.

Нови Сад, 7. април 2015.