Снажна подршка Покрајинске владе предузетништву у АП Војводини

snazna-podrska-pokrajinske-vlade-preduzetnistvu-u-ap-vojvodiniНОВИ САД – Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић посетио је данас Пословни инкубатор „Нови Сад“ и том приликом са директором Ђорђем Ћелићем размотрио актуелно стање у овом сектору, чија је најважнија улога подршке предузетништву, пре свега почетницима у послу да пронађе пут до тржишта, као и квалитетним пројектима заснованим на знању и информационо-комуникационим технологијама.

Потпредседник Ћурчић је истакао да је Савет за координацију економских активности на територији АП Војводине, на чијем је челу, дефинисао неколико приоритета у оквиру напора које чини Покрајинска влада ради остваривања бољег амбијента за унапређење економског развоја.

„Побољшање постојећих услова и покретање нових бизнис инкубатора на територији АП Војводине, у срединама где они не постоје, представља важан циљ у подршци коју смо спремни да дамо предузетницима који започињу сопствени бизнис у ИТ сектору, као и ширење здравствених идеја које треба да допринесу. равномерном привредном развоју Покрајине“, навео је Ћурчић.

Он је нагласио да је кроз Пословни инкубатор „Нови Сад“, чији је Покрајинска влада један од суоснивача, током последњих десет година од када постоји, прошло 95 корисника стартапова, и да је седамдесет одсто њих успешно наставило да послује на тржишту, са више од 500 запослених инжењера, што завређује поверење и даљу подршку.

Директор Ђорђе Ћелић је у прилог овим чињеницама истакао да је реч о корисницима услуга који су остали да послују у Новом Саду и стварају нову вредност и нове производе са којима се конкуришу на светском нивоу.

„Подстицај предузетништву који је усмерен, пре свега, на стартапове, изузетно је значајан јер наши корисници учимо како да развијају бизнис, како да изађу на тржиште и да послују. Реч је о експертима који познају технологију, а ми смо ту да им помогнемо. стигну до крајњег корисника и да нова знања и искуства примене у привреди“, казао је Ћелић. Он је додао да је веома значајно што највећи број покретача новог бизниса чине бивши студенти Универзитета у Новом Саду, Факултета техничких наука, али и ПМФ-а и Технолошког факултета.

На састанку је договорено да у наредном периоду у Покрајини буду примењена нека међународна искуства, развијена у оквиру пројеката које је овај пословни инкубатор реализовао у претходних неколико година. Идеја је да се организује такмичење за најбољу пословну идеју на нивоу Покрајине на којем би учествовали сви инкубатори основани у Војводини – у Новом Саду, Зрењанину, Сенти и Суботици, као и факултети Универзитета у Новом Саду, а циљ је промоција предузетништва на територији АПВ, коју би подржала Покрајинска влада.

Поред Покрајинске владе суоснивачи Пословног инкубатора „Нови Сад” јесу Град Нови Сад и Технички факултет, што је, како је закључено током данашњег састанка, изузетно значајно у пословању овог „привредног расадника” јер су укључени сви нивои власти и Универзитета, па је подршка изузетно стабилна.

Састанку је присуствовао и директор Службе за реализацију програма привредног развоја Војводине Дејан Авдаловић.