Додељени сертификати полазницима обука у пројекту „Знање Свима“

Преквалификацијом убрзали пут ка запослењу

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Сертификати за успешно завршене обуке данас су додељени незапосленима из Војводине који су учествовали у пројекту Иновативни систем за унапређење знања и вештина „Знање свима“ и кроз обуке се преквалификовали у дефицитарна занимања те самим тим повећали шансе за запошљавање. Сертификати су додељени полазницима обука за куваре, пекаре и посластичаре и полазницима обука за израду сувенира и рукотворина. Додела сертификата одржана је у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама, где се обуке реализују, а присутнима се обратио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Александар Вулин.

– Цела Србија је научила да чека и да увек неко други буде крив због тога што нема посла. Ви нисте чекали, него сте искорачили да свој живот промените. Ви сте узели судбину у своје руке и рекли: “Ја могу”. На држави је да вам омогући да се доквалификујете и преквалификујете, да то интересовање које сте показали не буде неискориштено. Ми и Национална служба за запошљавање често расписујемо различите конкурсе и позиве за преквалификације, но веома ретко добијемо не само потребан него довољан број оних који би желели да нешто науче и покушају да промене свој живот. Ви сте на свом примеру показали да када узмете своју судбину у своје руке онда све има смисла. Вама је шанса пружена и ви сте шансу искористили, а ја бих волео да ваш пример следе други – рекао је Вулин.

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин, додао је да му је задовољство што сваких неколико месеци из Едукативног центра испрати нову генерацију оних који су сами кренули да решавају проблем незапослености за разлику од великог броја оних који су годинама на евиденцији Националне службе за запошљавање и не користе пружене шансе за обучавање и преквалификацију у дефицитарна занимања.

– Драго ми је и да смо у прилици да презентујемо потенцијале Едукативног центра, јединственог и јединог на Балкану.Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“ Отворен је 2012. године кроз сарадњу покрајинске Владе, Аустријске агенције за развој и уз помоћ фондова Европске уније. Отварањем центра испунили смо један од основних услова европске агенде запошљавања, а то је да смо акценат ставили на обуке, преквалификације, доквалификације и процесе лакшег запошљавања. Овај објекат треба да буде путоказ да се и у другим градовима наше државе отворе слични центри за обуку незапослених лица – рекао је Васин.

Поздравни говор одржао је и менаџер пројекта, представник Аустријске агенције за развој, Бироа за имплементацију ЕУ пројеката при Аустријској амбасади у Београду, Клаус Капер који је честитао полазницима на успешно завршеним обукама и изразио задовољство што се овај пројекат успешно реализује у Едукативном центру, управо због чињенице да је у његовој изградњи такође учествовала Аустријска агенција за развој.

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Директорка Стручне службе за реализацију Програма привредног развоја АП Војводине, Дијана Бенка-Росић навела је да је поред обука у Едукативном центру, битан део пројекта и постављање система за учење на даљину који ће незапослени моћи да користе преко интернет странице пројекта znanjesvima.rs.

– Сва предавања у Едукативном центру снимљена су како би, уз приручнике у електронској форми, била постављена на платформу за учење на даљину. Учење на даљину савремена је метода учења, која пре свега омогућава Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“незапосленима да уз минималне трошкове добију потребна знања и вештине. Систем за учење на даљину биће бесплатан и доступан свима који познају основе рада на рачунару и имају интернет конекцију – објаснила је Росић.

Она је додала да је до сада сертификате добило 180 полазника. Од тог броја, данас је уручено 80 сертификата, а по први пут су додељени полазницима обука за израду сувенира и рукотворина. У Едукативном центру могла се погледати изложба њихових радова, а ове обуке помоћи ће им да своју креативност искористите за сопствено запошљавање.

Директор Едукативног центра, Будислав Медурић укратко је представио рад ове установе и истакао да је, од оснивања, кроз обуке у Едукативном центру прошло око три хиљаде назапослених особа.

– Позивам све оне који су прошли кроз обуке да мотивишу друге незапослене да се активно интересују за обуке, било у Националној служби за запошљавање или на интернет страници Едукативног центра. А ми ћемо им помоћи и да нађу послодавце – рекао је Медурић.

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Након доделе сертификата, полазници су били у прилици да на лицу места разговарају са послодавцима из Војводине о могућностима запошљавања. Сусрет послодаваца и полазника је нова активност, која пре пројекта „Знање свима“ није на тај начин организована у Едукативном центру. Данашњи сусрет је трећи по реду, а како је истакла Дијана Бенка – Росић, послодавци су веома заинтересовани за овакав начин тражења радника. Приређена је и дегустација јела, пецива и колача које су направили полазници као и презентација сувенира и рукотворина насталих на обукама.

Dodeljeni sertifikati polaznicima obuka u projektu „Znanje Svima“Иновативни систем за унапређење знања и вештина „Знање свима“ спроводи се на територији Војводине с циљем да се допринесе смањењу незапослености односно да се повећају могућности запослења у областима туризма, обраде хране и заната и рукотворима. Поред овога, циљ је и да се омогући бесплатно стицање знања како би се смањиле разлике између потреба тржишта рада и доступне радне снаге.

Обуке обухватају вештине и знања у областима које су препознате као дефицитарне у туризму – рукотворине и израда сувенира, обрада хране и припремање специјалитета војвођанске кухиње, маркетинг, менаџмент и пословање у туризму, страни језици и предузетништво и иновације.

Пројекат „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“ финансијски су подржале Европска унија и Аустријска агенција за развој.