Уз бесплатне обуке преко интернета, лакше до радног места

Уз бесплатне обуке преко интернета, лакше до радног местаНезапослени из целе Војводине моћи ће од сада бесплатно да се дошколују и преквалификују преко интернета, путем система за учење на даљину, који је постављен са интернет страницу пројекта „Знање свима“ www.znanjesvima.rs, речено је данас на конференцији за медије која је одржана у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама.

Директорка носиоца пројекта – Службе за реализацију програма развоја АП Војводине Дијана Бенка – Росић истакла је да је у протеклих годину дана обуке у Едукативном центру похађало 344 незапослене особе из Војводине.

Уз бесплатне обуке преко интернета, лакше до радног места– Од тог броја, двадесет два полазника отворила су предузетничке радње, уз помоћ подстицајних средстава Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, а према подацима Националне службе за запошљавање, 102 особе након обуке су пронашле запослење. Како су обуке у Едукативном центру завршене, незапослени ће од сада моћи да их прате преко система за учење на даљину. Пратећи неколико једноставних корака, они ће моћи да се региструју на сајту www.znanjesvima.rs и тако користе систем за учење на даљину, који обухвата снимке обука и приручнике у елекронској форми. Након одслушаних предавања преко интернета, незапослени ће имати могућност да полажу тест у Едукативном центру и тако стекну сертификат о успешно завршеној обуци – истакла је Росић.

Уз бесплатне обуке преко интернета, лакше до радног местаСистем за учење на даљину један је од главних циљева пројекта „Знање свима“, а могу да га користе незапослени који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, без обзира на пол, године, ниво образовања и место боравка. Потребно је само имати интернет конекцију и основно познавање рада на рачунару.

Истом приликом додељени су сертификати последњој групи незапослених који су у оквиру пројекта „Знање свима“ похађали обуке за немачки и енглески језик, за маркетинг, менаџмент и пословање у туризму, те обуке за предузетништво и иновације.

Директор Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Будислав Медурић истакао је задовољство што је ова установа у могућности да пружи сву потребну инфраструктуру за споровођење обука за незапослене, а директор Покрајинске службе за запошљавање Небојша Кукић честитао је полазницима и позвао све оне који се до сада нису одлучили за обуке, да се информишу у својим филијалама, похађају обуке и тиме повећају своје шансе за запослење.

Уз бесплатне обуке преко интернета, лакше до радног местаПројекат „Знање свима“ незапосленима из Војводине пружа прилику да на конкретан и ефикасан начин утичу на егзистенцијално питање свог запослења. Усмерен на дошколовавање и преквалификацију, кроз обуке пружа не само теоријско већ и практично знање, чиме повећавава шансе за запошљавање те мотивише оне који су годинама без посла да се покрену и учине конкретне кораке у проналажењу посла или покретању сопственог бизниса.

Поред Едукативног центра, партнерске институције у пројекту „Знање свима“ су и Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Завод за равноправност полова и удружења жена „Врдничанка“ из Врдника, „Колевка Бачке“ из Бача и „Словенка“ из Гложана.

Пројекат „Иновативни систем за унапређење знања и вештина – Знање свима“ финансијски су подржале Европска унија и Аустријска агенција за развој.

Детаљне информације о пројекту налазе се на интернет страници www.znanjesvima.rs.

Нови Сад, 26. фебруар 2015.